Versterken van (overheids-)participatie en meer recht doen aan de betrokkenheid van inwoners. Door onder meer deze bestuursperiode een Bosch model te ontwikkelen;
Actief deelnemen aan samenwerking in de regio en verantwoordelijkheid blijven nemen als centrumstad;
Een actieve lobby richting Den Haag en Brussel om goed in te spelen op (inter-)nationale ontwikkelingen en beter benutten van cofinancieringsmogelijkheden vanuit provincie, Rijk en EU;
Als college zichtbaar en toegankelijk zijn en een effectieve samenwerking met de gemeenteraad stimuleren;
Het doorontwikkelen van de wijk-, buurt- en dorpenregeling (WBD) door het onderwerp ‘groen’ te incorporeren;
Doorontwikkeling bedrijfsconcept door digitalisering en aansluiting communicatie.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2019
Realisatie 2019
Ambitie 2022
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: “Ik weet wie de burgemeester en wethouders zijn”.
44%
46%
40%
48%
Bron: Omnibusenquête (O&S)
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: ”De gemeente draagt samen met bewoners zorg voor de ontwikkeling in buurten en wijken.
37%
39%
35%
40%
Bron: Omnibusenquête (O&S)
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: “de gemeente is geïnteresseerd in de mening van haar burgers”
57%
59%
59%
60%
Bron: Omnibusenquête (O&S)
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Vanwege veroudering en storingen aan de audiovisuele middelen in het stadhuis en Bestuurscentrum zijn aanpassingen noodzakelijk. We gaan deze audiovisuele middelen dan ook vervangen. We combineren dit met andere vervangings- en onderhoudswerkzaamheden, zoals het vervangen van het tapijt en meubilair.
Gedeeltelijk gerealiseerd
In 2019 hebben de voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden. De daadwerkelijke uitvoering vindt - conform planning - in 2020 plaats.
We ontwikkelen deze bestuursperiode een Bosch model om participatie te bevorderen. Het gaat om een werkwijze waarmee we, daar waar mogelijk, meer ruimte bieden aan initiatieven uit de samenleving en meer vraaggericht gaan werken. In 2019 gaan we experimenteren met nieuwe instrumenten. En bestaande instrumenten analyseren en waar nodig aanpassen. Om zo initiatieven uit de samenleving meer te ondersteunen en inwoners beter te betrekken.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Binnen de hele organisatie lopen vele participatietrajecten. In vele verschillende vormen, vooral gericht op maatwerk en flexibiliteit. Binnen de Omgevingswet en 's-Hertogenbosch Centraal experimenteren we met nieuwe participatievormen. We monitoren onze ervaringen. Om zo te komen tot rode draden en leerervaringen.
We blijven onze verantwoordelijkheid nemen als centrumgemeente in de verschillende samenwerkingsverbanden in de (sub)regio. Ook in bovenregionale en landelijke netwerken zijn we actief en zoeken we naar samenwerking rond concrete opgaven die wij niet alleen kunnen oplossen.
We dragen actief bij aan onder andere de voorbereiding van een nieuwe strategische agenda voor de regio Noordoost-Brabant/AgriFood Capital en de voortzetting van de regionale samenwerking op het gebied van de arbeidsmarkt (AgriFood Capital Werkt!).
In het bestuurlijk netwerk BrabantStad werken we verder aan de invulling en uitvoering van de Stedelijke Agenda BrabantStad. We bezien ook op welke onderwerpen we gezamenlijk – B5-steden en provincie – kunnen optrekken in de lobby richting Den Haag en Brussel.
Volledig gerealiseerd
Dit heeft onze continue aandacht. Binnen de hele organisatie werken we in samenwerkingsverbanden, waaronder onze rol als centrumgemeente.
In 2019 stellen we een actieplan op waarin de mogelijkheden voor cofinanciering en de lobby-agenda van de gemeente staat. In het bestuursakkoord hebben we hiertoe opgenomen dat we voornemens zijn de lobby capaciteit uit te breiden. In dit actieplan nemen we ook de samenwerking met andere gemeenten richting Den Haag en Brussel mee. We continueren onder meer:
de gezamenlijke lobby rond PHS-Goederenvervoer richting ministerie I&W;
de samenwerking met provincie en Agrifood Capital op het terrein van Agrifood (via het Interreg-project EUREGA).
de kennisdeling over Europese samenwerking met onze omliggende gemeenten op bijvoorbeeld de terreinen van onderwijs (via Intercity Youth) en cultureel erfgoed (via EFFORTS).
Volledig gerealiseerd
In 2019 lag de focus op positionering en profilering in Brussel en Den Haag. Er zijn verschillende resultaten geboekt, waaronder het succesvol verkrijgen van een positie in het comité van de regio's (EU). De eerste aanzet tot een brede public-affairs aanpak is gemaakt. We kiezen in onze aanpak vooral voor de inzet op concrete acties. Resultaten Brussel: we startten met een Europa-strategie. De focus lag op de thema's Duurzaamheid en Toonaangevende Datastad. De investering om te versterken hebben we gedaan door ons aan te sluiten bij een aantal nieuwe relevante netwerken die 's-Hertogenbosch goed positioneren waaronder ERRIN en Eurocities. Deze positionering heeft geleid tot bekendheid bij vergelijkbare steden en regio’s, de Europese commissie en politiek. Dit geeft de gemeente een goede uitgangspositie voor lobby en EU projectfinanciering in 2020 en verder.
Binnen de wijk-, buurt- en dorpenregeling (WBD) dienen bewoners in 2019 minstens 1.000 initiatieven in. Deze initiatieven voorzien bewonersadviesgroepen uit de eigen wijk, buurt of dorp van advies. Onder het motto: van, voor en door bewoners! Vervolgens gaan wij in dialoog over deze initiatieven. Om zo mede participatie vorm te geven. Het doorontwikkelen van de wijk-, buurt- en dorpenregeling (WBD) door het onderwerp ‘groen’ te incorporeren.
Gedeeltelijk gerealiseerd
2019 was het derde jaar van de subsidieregeling. De verwachting was dat - na de stijging in 2018 - het aantal initiatieven verder zou toenemen in 2019. Dat is niet gebeurd. Dit is onder meer te verklaren doordat diverse bewonersinitiatieven aan de 'voorkant' zijn opgepakt door de ambtelijke organisatie. En binnen andere beschikbare budgetten zijn uitgevoerd. Hierdoor deden bewoners minder een beroep op de subsidieregeling WBD. We hebben de mogelijkheid voor groene initiatieven expliciet opgenomen in artikel 4 van de WBD.
We geven uitvoering aan het nieuwe coalitieakkoord waarin we een nieuwe resultaatgerichte samenwerking met de stad hebben aangekondigd en het oplossen van problemen centraal staat. In de communicatie zullen we deze samenwerking ondersteunen op een moderne manier met de nieuwe middelen die voor handen zijn.
Volledig gerealiseerd
Dit hebben we o.a. gedaan bij de communicatie rond de Spoorzone, de start van Boschwijzer (introductie KOO) en ‘s-Hertogenbosch Centraal over de toekomst van de gemeente.
In 2018 zijn de besturingsfilosofie en het bedrijfsconcept herzien en vastgelegd. In 2019 ontwikkelen we ze door: zo leggen we in het programma ‘Buitengewoon Bosch’ de nadruk op de digitale ontwikkelingen. Deze bieden uitdagingen en kansen voor onze organisatie en inwoners. Ook in onze communicatie en het beschikbaar stellen van informatie sluiten we hierop aan. Het uitgangspunt is: digitaal met de mens centraal. Hierbinnen hebben we aandacht voor onder meer:
verder digitaliseren van de gemeentelijke dienstverlening en communicatie;
monitoring van het gebruik en de toegankelijkheid van de website rekening houdend met de wetgeving op het gebied van privacy;
gebruik nieuwe informatietechnologie;
inzet van sociale media;
waar gewenste of noodzakelijk: maatwerkgerichte informatievoorziening. Dit komt tot uitdrukking in het project Boschwijzer (werktitel). Hiermee maken we informatie over zorg en welzijn beter toegankelijk voor inwoners van onze gemeente. Dit doen we met fysieke inlooppunten in de wijken, een centrale telefoonlijn én langs de digitale weg.
Volledig gerealiseerd
We werken continu aan het digitaliseren en verder verbeteren van de dienstverlening waaronder de toegankelijkheid en de effectiviteit van de website op basis van monitoring. De wetgeving op privacy wordt hierin meegenomen. Sociale media worden volop en dagelijks ingezet in de gemeentelijke communicatie. WhatsApp is een structureel, laagdrempelig nieuw kanaal in onze dienstverlening. We hebben de maatwerkaanpak onder meer toegepast bij de communicatieaanpak rondom Koo (Boschwijzer).
In 2019 staat Brabant stil bij zijn 75 jarige bevrijding. Vanuit het stadsbestuur en onze partners in Wales kijken we naar de inzet rond de 75e bevrijdingsherdenking in oktober 2019 van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Met alle kernen binnen onze gemeente werken we toe naar een gezamenlijk en gemeentebreed programma. Bovendien vindt een groot evenement plaats: het WK Archery. Met zo’n 1.000 sporters uit ongeveer 100 landen zal dit WK het grootste sportevenement zijn dat Nederland in 2019 kent.
Volledig gerealiseerd
In 2019 is door de hele gemeente uitgebreid stilgestaan bij het herdenken van de bevrijding van 's-Hertogenbosch. De activiteiten waren gebaseerd op bewustwording, herdenken en vieren. Gedurende acht dagen stond de bevrijding centraal. Elke kern met een eigenstandig viering / herdenking. Daarnaast zijn een gezamenlijke aftrap en sluiting vormgegeven. Gasten uit het land van onze bevrijders Wales waren aanwezig. De Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch hebben gezorgd voor een totale economische impact van 4,6 miljoen euro. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het Mulier Instituut en Fontys SPECO Sportmarketing. Volgens de onderzoekers bezochten in totaal 10.200 mensen de wedstrijden van de WK, die van 3 tot en met 16 juni plaatsvonden. Nog eens 13.371 mensen kwamen via de verschillende side-events in aanraking met het evenement.