Inwoners zijn gezond, zelfredzaam en zelfstandig en zijn in staat mee te doen in de samenleving.
Inwoners ervaren dat de ondersteuning vanuit de Wmo aansluit bij hun hulpvraag.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2019
Realisatie 2019
Ambitie 2022
Score positieve gezondheid
Volgt in voorjaar 2019
Nulmeting
81%
Hoger dan nulmeting
Bron: GGD enquête
Aantal Wmo-cliënten per 1.000 inwoners
59
<= 60
63
<= 60
Bron: CBS
Percentage cliënten dat vindt dat de Wmo-ondersteuning aansluit bij hun hulpvraag
78%
79%
83%
80%
Bron: Cliëntervaringsonderzoek Wmo (O&S)
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Samen met partners zetten we vanuit het concept 'positieve gezondheid' in op het versterken van regie en gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen. We sturen meer op ontwikkeling en participatie en minder op zorg alleen. We verbinden in het programma Positieve Gezondheid bestaande werkwijzen en initiatieven en jagen nieuwe aan.
Volledig gerealiseerd
In 2019 is het programma Positieve gezondheid in onze gemeente gestart. Dit hebben we samen gedaan met partners uit de stad. We hebben drie pijlers onderscheiden, namelijk gezonde leefstijl, meedoen en gezonde omgeving. In de beleidsvisie positieve gezondheid (eerste kwartaal 2020 in de raad), hebben we alle inzet in de stad op deze thema's met elkaar in verbinding gebracht. Hoofddoel van de beleidsvisie is meer gezonde en gelukkige jaren voor de inwoners van ’s-Hertogenbosch door hen te ondersteunen bij het maximaal benutten van hun gezondheidspotentieel.
Samen met zorgpartners als de GGD werken we aan het voorkomen van gezondheidsproblemen bij de inwoners van onze gemeente. We gebruiken hiervoor het concept ‘positieve gezondheid’.
Volledig gerealiseerd
We hebben de basisondersteuning opnieuw ingekocht voor drie jaar. Positieve gezondheid is hier één van de deelopdrachten. De partners basisondersteuning doen dit door in te zetten op een gezonde start (Kansrijke Start), gezonde scholen (gezonde voeding op scholen, schoolpleinen die aanzetten tot beweging en een groene omgeving hebben, gezonde beweging) en op 'samen gezond' voor volwassenen (gezondheidsspreekuren, wijkgezondheidswerk). Daarnaast hebben we vanaf september het gezond tussendoortje op alle scholen in de aandachtswijken in Den Bosch geïntroduceerd.
We sluiten aan bij het landelijk preventieakkoord over roken, alcohol en overgewicht 0-99 jaar en werken dit lokaal uit. Samen met partners uit de gemeente maken we afspraken over de aanpak van deze gezondheidsproblemen. Dit geldt ook voor het drugsgebruik onder jongeren.
Volledig gerealiseerd
We hebben een nieuwe opdracht gemaakt voor de basisondersteuning. In deze opdracht zijn alle aandachtspunten van het landelijk preventieakkoord verwerkt. Daarnaast hebben we speciale aandacht voor preventie op drugsgebruik via Novadic-Kentron en het jongerenwerk van PowerUp073. We sluiten aan bij het regionale project de-normalisering drugsgebruik waar we met alle gemeenten in de regio Oost-Brabant samenwerken. Dit project is erop gericht om meer data te verzamelen over drugsgebruik en een gezamenlijke communicatiestrategie op te zetten om de normalisering van drugsgebruik tegen te gaan. Daarnaast hebben we in 2019 lokaal een werkgroep opgezet met partners uit de stad om de inzet op drugspreventie verder te versterken.
We realiseren samen met Juvans, Divers, MEE en GGD een stedelijk telefoonteam, verbeterde website en sociale kaart voor bewoners voor bewoners met vragen over het sociale domein.
Volledig gerealiseerd
Gemeente GGD, MEE en Farent hebben de samenwerking geformaliseerd in de coöperatie Koo. Het telefoonteam beantwoordt maandelijks 1.300 vragen van inwoners en professionals. De meeste vragen gaan over zorg en hulp. De website kijkopkoo.nl wordt maandelijks gemiddeld door 2.000 inwoners bezocht.
We realiseren naast de al bestaande wijkpleinen een nieuw wijkplein in de Binnenstad (informatie en advies en werkplekken). Op Plein Oost realiseren we gezamenlijke werkplekken voor wijkteams en buurteams en andere professionals.
Volledig gerealiseerd
Onder de vlag van Koo is er een nieuw wijkplein op de Bethaniestraat gerealiseerd. Op Plein Oost zijn de faciliteiten voor buurtteams en wijkteams aanzienlijk verbeterd.
We dragen bij aan de ontwikkeling van woonservicegebieden en een dementievriendelijke gemeente waarbij we ook kijken naar de realisatie van logeer- en respijtvoorzieningen.
Gedeeltelijk gerealiseerd
In 2019 is er geen actief beleid gevoerd op de ontwikkeling van woonservicegebieden. Wel is er een analyse uitgevoerd naar de buurten waar veel vergrijzing is (75-plussers die nog zelfstandig wonen). Dit vormt de basis voor specifiek buurtgericht ondersteuningsaanbod, zoals dementievriendelijke gemeenschapsvorming en ontmoetingsactiviteiten. Mogelijkheden voor toegang tot logeer- en respijtplekken vanuit de Wmo zijn verbeterd: er zijn afspraken gemaakt met de bestaande zorginstellingen en de procedure is versneld.
Voor inwoners in Zuidoost met psychosociale, psychiatrische en/of verslavingsproblemen ontwerpen wij samen met inwoners, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals een vernieuwde werkwijze voor het bieden van passende ondersteuning. We gaan integraal werken op wonen, werken, inkomen, welzijn en zorg vanuit de behoefte van mensen.
Volledig gerealiseerd
Daar geven we uitvoering aan via het project Thuis in Zuidoost. Dat doen we samen met een aantal zorginstellingen en de woningbouwcorporaties.
We bereiden nieuwe meerjarige overeenkomsten vanaf 2020 met aanbieders maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor. Hierin sturen we meer op ontwikkeling en participatie en minder op zorg alleen, volgens het concept ‘positieve gezondheid’.
Volledig gerealiseerd
In de 2e helft van 2019 zijn we gestart met het nieuwe inkooptraject vanaf 2021.
We geven prioriteit aan het vereenvoudigen van de zorg binnen alle facetten van de gemeentelijke uitvoeringsorganisatie alsook in de afspraken die we maken met onze zorgaanbieders. Dit doen we door het oplossen van de knelpunten in de uitvoering van de sociaal wijkteams, door beschikkingsarm te gaan werken en het vereenvoudigen van de toegang tot de zorg. We verbeteren en monitoren de kwaliteit van onze dienstverlening en gebruiken hiervoor onder andere de resultaten van een onafhankelijk casusonderzoek.
Volledig gerealiseerd
In juni 2019 is de raad geïnformeerd over de evaluatie van de sociale wijkteams en het onafhankelijk casusonderzoek. Het doel van de evaluatie was o.a. het monitoren van de kwaliteit van onze dienstverlening en het helder maken van knelpunten in de uitvoering. vervolgens zijn we met deze knelpunten aan de slag gegaan. Het prioriteren van het vereenvoudigen van zorg heeft continu aandacht. Waar mogelijk maken we processen voor zowel de inwoner als de professional eenvoudiger.
Tussen de aanmelding en het ‘keukentafelgesprek’ bij de wijkteams en Wmo consulenten hanteren we een norm van maximaal twee weken.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Binnen de uitvoering hanteren we de norm van twee weken. We zien echter dat de norm nog niet haalbaar is. De invoering van het abonnementstarief heeft grote gevolgen en een aanzuigende werking op het aantal Wmo-aanvragen. We informeerden er uw raad in het kwartaalbericht sociaal domein Q4 2019 al over. Sinds 1 januari 2019 is de eigen bijdrage voor de gemeentelijke hulp, zorg en ondersteuning vanuit de Wmo aangepast naar een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken. Voorheen werd gekeken naar inkomen en vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage. Daarnaast is er een toename van het aantal (complexe) aanvragen en een toename van het aantal huisbezoeken. We beheren de wachtlijsten gedifferentieerd zodat spoedzaken voorrang krijgen en binnen een week worden opgepakt. Hierdoor kan het zijn dat inwoners zonder spoed langer moeten wachten. In 2019 zijn we voortvarend van start gegaan met Koo waardoor er altijd een eerste contact is met de inwoner en inwoners met vragen terecht kunnen. We zetten in op het verder optimaliseren van de processen, het invoeren van een gebruiksvriendelijker systeem om de administratieve lasten voor professionals te verlichten en maken waar mogelijk gebruik van verkorte routes om de zorg te vereenvoudigen.
We optimaliseren en evalueren het huidige dierenwelzijnsbeleid in samenwerking met de dierenwelzijnsorganisaties in de gemeente. We bereiden - onder voorbehoud van financiering - een tweede stap in ons dierenwelzijnsbeleid voor, waarin we voorlichting willen uitbreiden en overlast van zwerfkatten willen tegengaan.
Gedeeltelijk gerealiseerd
De evaluatie is uitgesteld naar 2020. Wel hebben we de stichting Zwerfkatten opdracht verleend om zwerfkatten te steriliseren/castreren.