Mensen helpen elkaar in hun eigen netwerk waar mogelijk, zo nodig ondersteund door professionals
Mantelzorgers voelen zich gesteund en zoveel mogelijk ontlast
Ook kwetsbare inwoners hebben een passende daginvulling: zoveel mogelijk gericht op zingeving, herstel, ontwikkeling en (vrijwilligers)werk
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2019
Realisatie 2019
Ambitie 2022
Percentage eenzame inwoners tussen de 18 en 65 jaar
nulmeting in 2018
Lager dan nulmeting
10%
Lager dan nulmeting
Bron: Enquête Sport en Welzijn (O&S)
Percentage inwoners vanaf 18 jaar dat vrijwilligerswerk doet
39%
40%
37%
45%
Bron: Enquête Sport en Welzijn (O&S)
Percentage mantelzorgers dat de mantelzorg (zeer) belastend vindt
16%
<= 16%
11%
<= 16%
Bron: Enquête Sport en Welzijn (O&S)
Percentage eenzame 65-plussers
nulmeting in 2018
Lager dan nulmeting
12%
Lager dan nulmeting
Bron: enquête Sport en Welzijn (O&S)
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We stimuleren nieuwe bewonersinitiatieven en faciliteren de doorontwikkeling van effectief bewezen initiatieven.
Volledig gerealiseerd
In 2019 hebben we 5 initiatieven gehonoreerd met een bijdrage uit het Maatschappelijk Initiatieven Fonds. Als doorontwikkeling hebben we voor 2020 in plaats het MIF een subsidie voor Nieuwe Initiatieven en een subsidie voor Right to Challenge in het leven geroepen.
We stimuleren de ondersteuning, matching en waardering van vrijwilligers.
Volledig gerealiseerd
Opdracht aan VrijwilligersNetwerk Galant voor ondersteuning en matching vrijwilligers. O.a. gerealiseerd door nieuwe toegankelijke website van Galant. Jaarlijks waarderingsmoment voor Vrijwilligers uitgevoerd op 7 december 2019 door aanbod programma TAP.
We richten ons accommodatiebeleid op het versterken van sociale netwerken van bewoners en op het verbeteren van sociale contacten in de buurt.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Deze ambitie uit het bestuursakkoord is uitgewerkt in de herijking van het gemeentebrede accommodatiebeleid. In najaar 2019 zijn voor de raad een discussienotitie met een voorstel voor afwegingskader en een raadsinformatiebrief opgesteld. Er is een vraag-aanbodanalyse uitgevoerd waarmee het aanbod beter afgestemd kan worden op de vraag en behoefte van bewoners in de wijken van 's-Hertogenbosch.
Met onze netwerkpartners van de Bossche Coalitie Erbij intensiveren we het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid onder meer door een publiekscampagne Samen is Leuker. Participatiecoaches gaan het gesprek “achter de voordeur” aan. We voorkomen eenzaamheid door het benutten van plekken in de wijk voor ontmoeting en contact.
Volledig gerealiseerd
Er is een brochure met de stand van zaken aanpak eenzaamheid opgeleverd. Bossche Coalitie heeft speerpunten voor eigen traject geformuleerd. Start is gemaakt met de Publiekscampagne, namelijk een Kerstkaartenactie op Winterparadijs. Opdracht verstrekt aan Join Us voor aanpak eenzaamheid onder jongeren en inzet cultuurparticipatie voor ontmoeting en contact (Age Friendly Cultural Cities).
We zetten de wijk-, buurt- en dorpenregeling in om de leefbaarheid te stimuleren, in het bijzonder rond het thema duurzaamheid door middel van groenprojecten.
Volledig gerealiseerd
Er zijn diverse groene initiatieven gerealiseerd m.b.v. het Wijk-, Buurt- en Dorpsbudget. Enkele voorbeelden zijn het creëren van een binnentuin in de Binnenstad, vergroening van een speeltuin in De Groote Wielen en de aanleg van een natuurspeelplek op de Maaspoort.
We realiseren een laagdrempelig (wijkgericht) aanbod van dagactiviteiten gericht op zingeving, herstel, ontwikkeling en (vrijwilligers)werk.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Over het algemeen bereiken we met behulp van de buurtteams en informele organisaties tal van groepen kwetsbare bewoners die voor ontmoeting, dagactiviteiten en zingeving gebruik kunnen maken van een divers netwerk van inloop- en steunpunten. Echter, specifiek voor de doelgroep psychisch kwetsbare inwoners is meer samenhang en samenwerking in de keten nodig; hieraan werken we in 2020 actief verder vanuit een aanjagende rol.
We intensiveren de inzet op arbeidsmatige dagbesteding bij WeenerXL als voorliggende voorziening.
Volledig gerealiseerd
We zijn een pilot gestart rond ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding. Wmo-cliënten met een vraag voor dagbesteding krijgen een intake die gezamenlijk door Wmo- consulenten en werkregisseurs van WeenerXL wordt ingevuld.
We realiseren een vraaggestuurd aanbod van mantelzorgondersteuning (incl. respijtzorg) gerealiseerd in samenspraak met mantelzorgers.
Gedeeltelijk gerealiseerd
In 2019 is een start gemaakt met het project In voor Mantelzorg (Movisie/Vilans), met onderzoek naar mogelijke vormen van respijtzorg en hoe deze in proces te zetten. Dit project is nog niet afgerond en er liggen nog geen aanbevelingen.
We werken aan de dementievriendelijke gemeente waarin onze voorzieningen en ondersteuningsaanbod beter aansluiten bij wat mensen met dementie en hun mantelzorgers nodig hebben.
Volledig gerealiseerd
Ons algemeen ondersteuningsaanbod aan mantelzorgers verbeteren we op stedelijk niveau, aangevuld met huiskamergroepen en andere specifieke voorzieningen voor kwetsbare ouderen in vergrijzende wijken of buurten. In Zuid heeft de buurtgerichte maatwerkaanpak geresulteerd in een actieplan met diverse actieve bewonersgroepen die zich o.a. richten op trainingen samen dementievriendelijk, informele signalering en netwerkversterking en informatie- en ontmoetingsactiviteiten.