Een bereikbare, leefbare, duurzame, gastvrije en actieve stad. Dit is uitgewerkt in mobiliteitsdoelen. Wat we willen bereiken en onderstaande indicatoren en doelstellingen zijn gebaseerd op het bestaande beleid – Actualisatie Koersnota 2017. Bij de Actualisatie Koersnota 2017 zijn ook onderstaande drie begrotingsindicatoren vastgelegd.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2019
Realisatie 2019
Ambitie 2022
Indexcijfer autoreistijden op de daarvoor bedoelde routes in de gemeente
100
100
100
100
Bron: SO
Indexcijfer voor reistijden met de fiets binnen de gemeente
100
99
100
98
Bron: SO
Indexcijfer actief vervoer: het aantal interne actieve verplaatsingen (lopen, (elektrische) fiets) in de totale mobiliteit
100
101
101
102
Bron: SO
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Actief inspelen op kleine verkeersvragen en –knelpunten.
Volledig gerealiseerd
Ook in 2019 zijn vele meldingen en telefoontjes afgehandeld en zijn in diverse gevallen knelpunten met kleine verkeersmaatregelen opgelost.
Conform de Actualisatie Koersnota 2017:
Met de betrokken provincies werken we aan een verbeteringsplan voor de spoorlijn Breda-Zwolle (IJssellijn) waarbij het versnellen van deze lijn uitgangspunt is;
Voor het goederenvervoer over spoor bereiden het Rijk en ProRail de aanleg van de Boog bij Meteren voor. Wij lobbyen voor een betere benutting van de Betuwelijn ten behoeve van een gezonde leefomgeving voor spooromwonenden, samen met partnergemeenten.
Volledig gerealiseerd
De lobby voor spoorlijn Breda-Zwolle heeft succesvol zijn weerslag in het bod van Zuid-Nederland voor OV Toekomstbeeld 2040;
Ten aanzien van het goederenvervoer hebben Ministerie en ProRail een Tracébesluit in voorbereiding, waarmee door de aanleg van een spoorboog bij Meteren goederentreinen over het tracé Meteren-Den Bosch-Boxtel kunnen gaan rijden. Samen met de noordelijke gemeenten (West-Betuwe, Zaltbommel en Maasdriel) heeft Den Bosch een coalitie gevormd en middels een dringende zienswijze bij de staatssecretaris erop aangedrongen hiervoor de Betuwelijn te gebruiken. Standpunt van de gemeente is dat (als het Tracébesluit toch wordt genomen) we een standstill van geluid, trillingen en externe veiligheid willen ten behoeve van een gezonde leefomgeving voor onze inwoners.
Met het Rijk en regionale partners participeren wij in een Gebiedsgerichte (programma)aanpak MIRT A2 Deil-Vught: een MIRT verkenning voor structurele oplossing op de lange termijn en realiseren van quick wins voor de korte termijn om de A2 te ontlasten en de bereikbaarheid van onze stad te verbeteren, onder andere:
Aanpassing kruising Gestelseweg met A2 (fase 2, als vervolg op aanpassing kruising Gestelseweg-Brabantlaan);
Pilot snelle buslijnen;
Knooppunt ontwikkeling Spoorzone: we onderzoeken de mogelijkheden voor het uitbreiden van fietsenstallingen aan de westzijde van het centraal station, verbeteren van overstapmogelijkheden voor fiets en bus en het verbeteren van looproutes en realiseren kansrijke maatregelen;
Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement Ring A2;
Maatregelen stations ’s-Hertogenbosch Oost en Rosmalen.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Zowel met MIRT Programma met quick wins als de MIRT verkenning (lange termijn) lopen nog, conform planning.
kruising Gestelsweg / Brabantlaan (fase 2) wordt in 2020 uitgevoerd;
de pilot snelle buslijnen heeft in 2019 geleid tot een snelle spitsbuslijn station-Maaspoort;
de maatregelen bij knooppunt station/Spoorzone zijn in 2019 vastgesteld en worden in 2020 verder voorbereid;
het onderzoek netwerkbreed verkeersmanagement Ring A2 is in 2019 afgerond inclusief een voorstel voor effectieve maatregelen, die in 2020 en 2021 genomen worden;
het onderzoek naar de effectieve maatregelen bij station Rosmalen is in 2019 afgerond en station Rosmalen is opgenomen in de lijst regionale knopen in het MIRT A2 programma.
Voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Groote Wielen, Rosmalen, Nuland en Vinkel onderzoeken wij niet alleen de effectiviteit van een eventuele Oostelijke Landweg, maar ook eventuele maatregelen aan de westzijde van De Groote Wielen en Rosmalen, evenals quick win maatregelen. In 2019 werken we het voorkeursalternatief verder uit.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Het onderzoek is vertraagd begin 2020 opgeleverd. Vertraging kwam door komst nieuw provinciaal verkeersmodel en de intensieve betrokkenheid van een klankbordgroep. De raad wordt in het voorjaar van 2020 geïnformeerd.
Pilot campus Onderwijsboulevard en living lab onderzoek naar de verbetering van de doorstroming op de Magistratenlaan. Op termijn verplaatsing van de P+R aan de Magistratenlaan.
Volledig gerealiseerd
Het living lab (verkeersproeven en tijdelijke afsluiting Onderwijsboulevard) is in 2019 uitgevoerd.
Ombouw rotonde Postweg naar een turborotonde.
Gedeeltelijk gerealiseerd
In 2019 hebben we met de gemeente Vught en de provincie Noord-Brabant een gewijzigd plan vastgesteld met twee fietsbruggen inclusief de financiering. Tevens is het project richting de aanbestedingsfase gebracht.
Aanpak van diverse buitenwegen die in een slechte onderhoudstoestand verkeren, onder andere Empelsehoefweg, Eerste Hoefsteeg, Vreeweg, Baron vd Aaweg, Baronesse van Egmondweg, De Steenbeemden.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Op de Empelsehoefweg en de Eerste Hoefsteeg zijn passeerstroken aangelegd, voor de baronesse van der Aaweg /Steenbeemden zijn aanvullende verkeersvoorzieningen gerealiseerd.
Aanpassing Orthenseweg – Aartshertogenlaan.
Gedeeltelijk gerealiseerd
De reconstructie Orthenseweg-Aartshertogenlaan is samen met bewoners voorbereid. Aanbesteding heeft plaats gevonden en uitvoering is gepland voor de Vuelta van 2020.
Binnenstadring:
Oranjeboulevard, zuidelijk deel: tussen Julianaplein en Willemsplein;
Kanaalboulevard, vanaf Kardinaal van Rossumplein tot aan Hinthamerstraat/Sluis Nul (Citadellaan t/m Kardinaal van Rossumplein wordt samen opgepakt met GZG- ontwikkeling);
Verdere voorbereiding en realisatie van de overige delen Oranjeboulevard en Kanaalboulevard.
Gedeeltelijk gerealiseerd
de Kanaalboulevard (vanaf Kardinaal van Rossumplein tot aan Hinthamerstraat/Sluis Nul) wordt in 2020 uitgevoerd, de planvorming inclusief proces met omwonenden is in 2019 afgerond;
Oranjeboulevard (zuidelijk deel) is in planvorming, ook weer in overleg met omwonenden en andere belanghebbenden;
Overige delen - de voorbereiding van het 2e deel van de Kanaalboulevard wordt in 2020 opgestart.
Opleveren Actieplan Duurzame Mobiliteit inclusief het nemen van eerste maatregelen.
Volledig gerealiseerd
Actieplan is vastgesteld door de gemeenteraad.
Introductie van nieuwe zero-emissie bussen op nog resterende transferiumlijnen, zodat alle bussen binnen de binnenstadsring zero emissie zullen zijn.
Niet gerealiseerd
2019 is nog nodig geweest voor voorbereiding, zoals realisatie laadstation. De bussen zullen in maart 2020 gaan rijden.
Een forse toename van het aantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen.
Volledig gerealiseerd
In 2019 zijn 130 oplaadpunten gerealiseerd (65 laadpalen).
Verduurzamen bevoorrading binnenstad.
Gedeeltelijk gerealiseerd
In 2019 zijn goede stappen gezet om ons klaar te maken richting de landelijke afspraak in 2025 nul-emissie bevoorrading. Er zijn pilots geweest met schone bevoorrading en er is een Bossche kopgroep die meewerkt aan slimmere en schonere bevoorrading.
Community aanpak gericht op verbetering van duurzame en (gastvrije) bereikbaarheid.
Volledig gerealiseerd
Alle communities lopen, de community Duurzame Mobiliteit ontwikkelt zich tot een netwerk met vernieuwers op gebied duurzame mobiliteit. In Rosmalen is de community in de verkennende opstartfase. De communities A2, Gastvrij/binnenstad en Paleiskwartier lopen al langer.
Het ontwikkelen van nieuwe mobiliteitsconcepten “Mobility as a service” in samenwerking met de JADS, met het Paleiskwartier als eerste proeftuin.
Volledig gerealiseerd
De Mobility as a Service pilot in Paleiskwartier is van start gegaan.
Voorbereiding Snelfietsroute:
's-Hertogenbosch Zaltbommel 1e fase, uitvoering 2020;
's-Hertogenbosch Zaltbommel 2e fase, uitvoering 2021;
Snelfietsroute Zaltbommel: In 2019 is het Voorlopig Ontwerp gemaakt met een tracekeuze voor het wegvak Treurenburg. De bestuursovereenkomst is opgesteld en in december 2019 aangeboden;
De snelfietsroute Waalwijk, onderdeel wegvakken is met twee jaar doorgeschoven met medewerking van de provincie Noord-Brabant en behoud van subsidie, vanwege de urgentere financiering van andere snelfietsroutes;
De snelfietsroute Eindhoven zit in de verkenningsfase.
Fietsmaatregelen De Groote Wielen/ Laaghemaal.
Volledig gerealiseerd
Het fietspad Laaghemaal is gerealiseerd.
Aanleg fietsbrug Postweg.
Niet gerealiseerd
In 2019 hebben we met de gemeente Vught en de provincie Noord-Brabant een gewijzigd plan vastgesteld met twee fietsbruggen inclusief de financiering. Tevens is het project richtingde aanbestedingsfase gebracht.
Een geactualiseerd programma verkeersveiligheid 2019-2022 met maatregelen zoals Herprofilering Sportlaan, Hoeflaan, en Herprofilering Oosteinderweg, Boschmeersingel en Rijzertlaan, Rotonde Haverlij-Beverspijken en aanpak Veiligheid Rijnstraat-Geulweg.
Niet gerealiseerd
In 2020 volgt een raadsvoorstel verkeersveiligheid.
Veiligheidsmaatregelen rondom diverse scholen.
Volledig gerealiseerd
Bij diverse scholen in de stad zijn maatregelen uitgevoerd: maatregelen Luyckershofke en rotonde de Hobbit zijn in besteksfase gebracht. Uitvoering 2020.
Leefbaarheid kernen: vanuit kleinschalig vervoer buitengebied: actief meedenken voor maatwerk oplossingen en communiceren over digitaal platform met bereikbaarheidsinformatie.
Volledig gerealiseerd
Het platform loopt en in 2019 heeft de campagne Ik Wil Vervoer deze extra onder de aandacht gebracht.
Continue monitoring verkeer en vervoer.
Volledig gerealiseerd
Door middel van onze slimme verkeerslichten hebben we continue zicht op de doorstroming van het verkeer (bus, auto en fiets), ook geeft een actuele database met gereden snelheden monitoringsinformatie evenals de databasevoor de verkeersongevallen belangrijke informatie verschaft. Tot slot monitoren we beleidsmatig.